top of page
תמונת הסופר/תאסף שטרן

הכן לולך ותרנגולותיך לחורף.

עודכן: 20 בנוב׳ 2022



החורף מגיע, תרנגולות אומנם בנויות להתמודדות עימו, אך כמגדלים חובתינו היא לאפשר ללהקה חיים בריאים ובטוחים יותר. החורף מביא עמו ירידה בטמפ', שעות אור מועטות, גשמים ורוחות. התרנגולות, בניגוד לתפיסה הרווחת, מגלות עמידות מרשימה לתנאי החורף- חלקן עם עבר גנטי עשיר שמקורו במדינות קרות ומושלגות.

המבנה הפיסיולוגי מקנה יתרון נוסף- ניצוי שמאפשר כליאת אוויר היוצר בידוד, ושכבת הגנה על הנוצה הדוחה מים (נסו להרטיב נוצה). אולם, זנים קטנים מצטיינים פחות בשמירה על חום, כמוהם תרנגולות שמכונות "ניצולות תעשייה". בתנאים מסוימים ההגנות הטבעיות אינן מספקות וקיימת סכנה ממשית בשילוב של רטיבות ,קור ורוחות. תרנגולת רטובה, ביום קר וסוער, סביר כי תתקשה להתמודד, דבר העלול לגרור תחלואה ואף מוות.

איך התרנגולת מתמודדת בעצמה עם החורף?

אחת הסיבות לכך שטמפ' הגוף של תרנגולת גבוהה טבעית, היא בכדי שהתרנגולת תישאר פעילה גם בזמן מזג אוויר קר. כשחלה ירידה בטמפ', גוף התרנגולת מתחיל בהאצה של המטבוליזם בכדי לשמור על חום הגוף. כתוצאה מכך תרנגולות סובלות פחות מקור (מאשר חום) ופחות מועדות למוות .זאת כל עוד המזון עשיר, המים טריים וישנה הגנה מרוחות וגשם.

מספר שינויים פיסיים וצעדים התנהגותיים יסייעו לשמור על חום גוף.

  • הנשרה ויצירת כיסוי נוצות חדשות וצפופות.

  • הקטנת זרימת דם לרגליים בכדי לצמצם בריחת חום.

  • הגדלת מאגרי שומן בגוף.

  • דבלול נוצות, אשר מאפשר לאוויר להכלא בין העור לנוצות ובכך לשמור על חום גוף.

  • ישיבה על הרגליים וטחיבת הראש מתחת לכנפיים .

  • הצטופפות משותפת של כלל הלהקה, לשם חלוקת חום קבוצתית.

הכנת הלול לחורף

1.ניקיון- כמובן שתמיד יש לשמור על ניקיון יסודי, אך בטרם החורף, יש לבצע חיטוי וניקוי יסודי. ולהקפיד על ניקוי באופן תדיר ההנחה היא שהעופות יבלו יותר בלול, לכן החשיפה ללכלוך תגבר, כמו הסיכוי להתפתחות מחלות.

2.סביבה מוגנת- יש לוודא כי הגג איננו נוזל, לספק איזור שינה רחב מספיק, יבש,מאוורר ומוגן מרוח. לשמור על הקרקע יבשה ככל הניתן, על הלול להפוך למקום "מבודד" שמספק תנאים נאותים להתמודדות עם רטיבות ורוח.

הרוח גורמת לבריחת האוויר מהמרווח בין הנוצות לעור התרנגולת, מה שגורם לירידה משמעותית בטמפ' הגוף של התרנגולת. איבוד חום בצורה מתמשכת יגרום גם למוות.

לחות בלול

התנאי הסביבתי בו המודעות כמעט ולא קיימת- לחות גבוהה היא דבר מסוכן!

נכון שחורף מתאפיין בלחות נמוכה יחסית , אך הלשלשת ,נשימה וחום גוף הנפלט מהתרנגולות גורמים לעלייה משמעותית בלחות, בייחוד בלולים בהם ישנו איזור לינה או תאי הטלה סגורים. עליית לחות זו גורמת לאיבוד חום גוף, מה שמצריך (כפי שצויין בסעיפים קודמים), ייצור מוגבר של חום והשקעת אנרגיה בחימום, אחרת תרגיש התרנגולת קור.בנוסף, לחות גבוהה מהווה מצע מצויין להתפתחות טפילים ופתוגנים שונים (מחלות).

הדבר הנכון לעשות הוא למקם נקודות אוורור (חור\חריץ\חלון) בנקודות גבוהות בלול. בצורה זו נבטיח אוורור תמידי ,תוך שמירה על מצב בו רוח לא באה במגע ישיר עם התרנגולות

3.חיסונים- מומלץ לחדש חיסונים (או לבצע למי שלא הספיק) למחלות שמאפיינות יותר תקופות חורף, כמו נזלת מדבקת ושפעת.

מזון ומים

התהליך בו שומרת התרנגולת על חום גופה, בייחוד בעתות קור, הוא תהליך המצריך אנרגיה רבה. כתוצאה מכך, צריכת המזון עולה . רצוי להעלות את כמות המזון הניתנת, וכן להוסיף מזונות עשירים יותר- תערובת סויה, תערובת תירס,ביצה קשה וכדומה. יש לשים לב כי התרנגולות שומרות על משקל תקין – אינן רזות או שמנות מידי. אף מומלץ לתת מנה נוספת של מזון עתיר קלוריות לפני הלילה- מזון עשיר בקלוריות יעזור לעבור לילות קרים.

במיוחד יש להקפיד על תזונה מלאה ועשירה בלולים בהם התרנגולות נוהגות לרעות בגינה- הן לא תמיד יצליחו למצוא כמות מספקת של מזון.

יש להקפיד על מים טריים,נקיים ,נגישים ובמיקום שאיננו חשוף לרוח וגשם. מומלץ להוסיף חומץ תפוחים טבעי לסירוגין(ישנן עדויות כי מועיל לפעילות מעיים תקינה ). למרות שאיננו נתקלים בזה רבות, מים עשויים לקפוא. יש להיות ערניים ולספק מים חמים יותר בעת הצורך.

תוספת תבלינים לחורף

היתרונות רבים בהוספת תבלינים לתזונה הסדירה . קיימים מספר תבלינים המשמשים בין היתר כ"תבליני חימום" – לשימוש קבוע במהלך החורף והן במקרה בו התרנגולות נרטבות:

זנגויל, קינמון, אניס, כורכום, חילבה ופפריקה חריפה - כולם בעלי יתרונות בריאותיים רבים ומתאימים במיוחד בימי החורף. יש להוסיף את התבלינים בתערובת, בצורה מדודה ושווה לכל תבלין (למשל- כף מכל תבלין ב 2-3 קג תערובת).

מחלות\בעיות נפוצות

מספר גורמי תחלואה ובעיות מאפיינים את חודשי החורף. ננסה למנות כמה , ולהציע פתרונות:

כוויות קור - כתוצאה מרקמות שנפגעו מטמפ' נמוכה , איזורים עם נמק ונפיחות עשויים להתפתח. לרוב מאפיין זכרים בעלי כרבולת יחידנית, אך ניתן לראות כוויות ברגליים ובכרבולות הסנטר.טיפול דורש חימום איטי של האיזור הנגוע (לא באמצעות תנור או מנורה), חיטוי,מריחה בווזלין ובידוד העוף.

ירידה במשקל- כפי שדנו בסעיפים קודמים, ההשקעה הנדרשת לשמירת חום הגוף היא גדולה מאוד ומצריכה קלוריות רבות, כתוצאה מכך , סביר שניתקל בעופות רזים יחסית . טיפול דורש העלאת כמות המזון העשיר בקלוריות או לחילופין , עירבוב שמן זית בתערובת .יש לשים לב כי תוספת השמן נעשת לתקופה קצרה ומבוקרת- העליה במשקל עשויה להיות מהירה מאוד.

ירידה בהטלה-התקצרות הימים, ירידה בטמפ וכמות האנרגיה המושקעת בשמירה על חום גוף, גוררים לעיתים ירידה בהטלה. תאורה בלול לכמה שעות נוספת בכל יום עשוייה לעודד הטלה. ראוי לציין כי דווקא בזנים אמריקאיים כמו פלימות רוק ורוד איילנד, היכולת לשמור על הטלה גבוהה נשמרת .

מזיקים וטפילים-כשקר בחוץ וחמים ונעים בתאי הטלה ואיזורים סגורים בלול (תאי לינה ) ,סביר כי תעלה אוכלוסיית "מבקרים" לא רצויים- עכברים, עכברושים ואקריות. יש לבצע בדיקה בתדירות קבועה של העופות , כמו של התאים עצמם. איבוק כנגד אקריות רצוי לבצע כמניעה.

שלוליות ובוץ- יש להמנע ככל הניתן ממצב זה בתוך הלול עצמו. מים עומדים ובוץ משפיעים ישירות על טמפ' הרגליים וכפועל יוצא, לקרור כללי בטמפ' הגוף.

בנוסף, מצע רטוב (אדמה,נסורת וכדומה) מהווה קרקע פוריה מאוד להתפתחות טפילים ומחלות אופייניות .

טיפול כולל הגנה על הלול עצמו מפני חדירת מים, ייבוש שלוליות ובוץ ואף פיזור סיד , אשר פוגע בחומרים אורגניים ולכן עוזר בשליטה על התפתחות פתוגנים.

מחלות אופייניות-המצאות מחלות נשימה שונות נפוצות הרבה יותר . הטיפול כרוך בהתייעצות עם וטרינר , אך שוב נציין כי חיסון הוא טיפול מניעתי מעולה.

תנו את מירב תשומת הלב לכל שינוי פתאומי בהתנהגות הלהקה- לעיתים, ערנותכם היא שתקבע את ההבדל!

מאחלים לכם חורף מוצלח.

צוות "תרנגולי


סגירת לול לחורף

דוגמא לסגירת לול לקראת החורף - שימוש בניילון חממה עמיד לקרינה , הסגירה היא מצד מערב הצד החשוף לרוח וגשם במקום בו ממוקם הלול בחוות לולי.

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page